MONoTour

MONoTour je novi program u sklopu Monoplay festivala. Namjera ovog programa je proširiti djelovanje šire od samog grada Zadra, na županiju. U suradnji s organizacijom SEA Silba Environment Art i Turističkom zajednicom mjesta Silba, na Silbu prikazujemo plesnu predstavu LOVE WILL TEAR US APART. Jedna od najizvođenijih plesnih predstava u Hrvatskoj između ostalog izvedenu i na Monoplay festival. Na taj način festival postaje mjesto susreta i razmjene ideja  ljubitelja plesne i kazališne umjetnosti, podiže prisutnost i vidljivost plesa u zajednicama koje nisu često u kontaktu sa suvremenom plesnom umjetnošću.

Fokus pokretanja ovog projekta je razvoj suvremeno plesne i kazališne scene, njezino umrežavanje i mobilnost, a ujedno i model edukacijskog, strukturnog i umjetničkog profila. Usmjeren je na decentralizaciju plesne scene u svakom pogledu. Cilj MONoToura je povezivanje plesnih subjekata iz Zadra, Zagreba, a također i umjetnika europske izvedbene i plesne scene s manjim lokalitetima i nesvakidašnjom publikom.

MONoTour je razvojni projekt koji usmjerava svoje ljudske i financijske resurse na jačanje rubnih djelova plesne zajednice, onih koji imaju velik potencijal, a male mogućnosti.  Također je to umjetnički, lobistički, strukturni i edukacijski  projekt temeljen na stvarnim potrebama šire hrvatske  plesne zajednice. U idućim godinama raditi će se na daljnjem razvoju ovog projekta.

LOVE WILL TEAR US APART

Petra Hrašćanec i Saša Božić (HR)

Silba, 16.08.2018., 19:00

Koncept i koreografija : Saša Božić / Petra Hrašćanec
Izvedba: Petra Hrašćanec
Izbor glazbe: Saša Božić i Petra Hrašćanec
Zvuk: Damir Šimunović
Kostimi: Zdravka Ivandija Kirigin
Producentice: Štefica Bartolin, Andrea Remetin
Fotografije i video: Neven Petrović / Danko Stjepanović
Produkcija: de facto

Love will tear us apart, prvi dio trilogije o odnosu suvremenog plesa i specifičnog žanra pop-glazbe, solo je kreiran za izvođačicu Petru Hrašćanec. Sam rad žanrovski vrluda između rock-koncerta, ispovjedne forme i apstraktnog plesa. Pitanje vlasništva nad izvedbom isprva stavljeno u apstraktni plesni okvir bavljenja tijelom i politikom pogleda, ekstremno se proširuje u širi umjetnički i socijalni okvir. Ljubav iz naslova prenešena je u ljubav spram plesa, čina plesa samog, dok rad raspravlja razliku između plesa i njegove realizacije kao društvenog događanja kroz konstituciju pojma izvođačice same. Izvođačica Petra Hrašćanec izvodi plesne numere, odabrane ljubavne pjesme, dok u pauzama saznajemo naoko efemerne detalje o nastanku same produkcije, raspličući suptilnu mrežu odnosa moći koja definira čin izvedbe. Gledatelj je pozvan da aktivno preuzme odgovornost u lancu hijerarhije izvođačkog čina. Premijerno izvedena 2011. godine na Tjednu suvremenog plesa, Love will tear us apart jedna je od najizvođenijih hrvatskih plesnih predstava za koju je izvođačica Petra Hrašćanec 2012. nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju žensku plesnu ulogu.

Petra Hrašćanec i Saša Božić već duži niz godina djeluju na hrvatskoj i europskoj plesnoj i kazališnoj sceni i to u različitim formatima i produkcijskim okolišima. Njihove zajedničke radove obilježava inzistiranje na proceduralnoj prirodi radova, invencija scenskih jezika i poigravanje sa različitim dispozitivima izvedbe.

Datum igranja
Vrijeme igranja
Lokacija
16.08.2018.
19:00
Silba
Vrsta ulaznice Cijena Kupi
Redovna
BESPLATNO

NEWSLETTER