STREAM

Workshops for dancer, actors, performers in Zadar, Croatia
From 6th to 19th August 2018

HANNA HEGENSCHEIDT
KLEIN TECHNIQUE ™
6 – 11 Kolovoz 2018

Sveobuhvatno istraživanje Klein tehnike™

Tijekom radionice naglasit ćemo ideju kretanja iz najdubljeg strukturnog i energetskog tkiva, odnosno kosti. Ispreplitanjem teorije i prakse radit ćemo na mišićima koji pružaju dubinsku potporu držanju: velikom slabinskom mišiću, tetivama, mišićima dna zdjelice i vanjskim rotatorima. Radit ćemo na tjelesnom razumijevanju načina na koji ti mišići poravnavaju i povezuju kosti, čime se postiže snaga i učinkovitost pokreta.

Klein tehnika™ je edukacija i ponovna edukacija pokreta koja može biti temelj za mnoge stilove kretanja, od improvizacije do sporta, ali i za opće zdravlje tijela u svakodnevnim pokretima. Susan Klein počela ju je razvijati u New Yorku 1972. godine i otada ima veliki utjecaj na suvremeni ples u New Yorku i diljem Europe.

Hanna Hegenscheidt živi u Berlinu od 2005., gdje radi kao koreograf, predavač i izvođač. Certificirani  je analitičar pokreta (CMA) prema Labanovoj analizi pokreta i certificirani predavač Klein tehnike™. Dugi niz godina školovala se kod Susan Klein i Barbare Mahler u New Yorku. Od 1998. podučava pokret i ples u New Yorku i Njemačkoj (Susan Klein School of Dance and Movement Studies, Trisha Brown Studio, Sasha Waltz & Guests, Meg Stuart, HZT Berlin, Studio LaborGras, Tanzfabrik itd.). Njezine koreografije predstavljene su na raznim mjestima i manifestacijama (Tanztage (Berlin), Sophiensaele (Berlin), Kampnagelfabrik (Hamburg), fabrik (Postdam), Villa Warsaw (Varšava), DTW i WET (New York) i dr.). U 2011. osnovala je svoj studio, studio 142, u kulturnom centru Kunstquartier Bethanien u berlinskoj četvrti Kreuzberg, gdje svakodnevno održava satove.

 

NENAD VERTOVŠEK
TAI CHI – STAND LIKE A MOUNTAIN, FLOW LIKE A RIVER

12- 15 Kolovoz 2018

„Stoj kao planina, kreći se kao rijeka“

Tai Chi Chuan je drevna kineska vještina očuvanja zdravlja i vitalnosti, ali i vlastite i grupne percepcije, sinergije i pravovremene optimalne reakcije na sve vrste promjena okolnosti, situacije i prostora,

U svakodnevnom poslovnom životu i rutini potreban je „pregled“ vlastitog radnog i životnog okoliša kako bi se dobila dodatna opuštanja i životna energija, kroz kreativnost i jasniju percepciju. Glavni je cilj stvoriti opušteno stanje uma i tijela, kao primarnu individualnu i grupnu motivaciju. Snaga dolazi iz prirodnog i opuštenog fokusiranog uma i valovitog kretanja, ne kao višak ili nedostatak sile kod napetosti i/ili mlitavosti.

Središnji dio programa je smišljeni i koordinirani sustav vježbi za psihofizičku ravnotežu i razmjenu energije ljudi u skupini na temelju iskustava i primjene drevnih načela orijentalnih umijeća kineskih majstora, ali i osnovnih metoda samurajskog treninga. Kroz tehnike disanja i relaksacije glave, kralježnice, zglobova i mišića razvija se psihološka izdržljivost i motivacija, odlučnost i intuicija, te sposobnost upravljanja i snalaženja u kriznim i ključnim situacijama.

Svi će osjetiti i doživjeti:

– opuštanje kao optimalan, “treći način” reakcije, između napetosti i mlitavosti
– punu svijest s opuštenim i mirnim umom i tijelom
– smisao primjene načela drevnih vježbi i tehnika borilačkih vještina u praksi
– sklop tehnika u „mini-programu“ vježbi koje su izvrsne za “odnijeti kući” i podijeliti s obitelji, partnerima i prijateljima       prijateljima

Osnove Qi Gong energetskih pojedinačnih i grupnih tehnika, Ki vježbi, te mogućnost korištenja Qi Gong kuglica, kineskog vretena i japanskog bokkena.

Nenad Vertovšek – doktor filozofije, sveučilišni docent i član Hrvatskog filozofskog društva. Predavač niza kolegija iz novinarstva i PR-a, voditelj mnogih radionica i tečajeva medija, kreativnog i kritičkog razmišljanja i pisanja. Trenira aktivno borilačke vještine više od 30 godina, 5.Dan majstor Shin Shin Toitsu Aikido i 1. Dan Shotokan Karate, Tai Chi Chuan instruktor i iskusni praktičar japanskog i srednjovjekovnog mačevanja.

Na temeljima iskustva i istraživanja istočnjačkih borilačkih vještina i psihologije opuštanja razvio je specifičan Mind & Body Training unapređenja individualnih sposobnosti, sinergije i timskog rada za menadžere, profesionalce i sportaše, rekreativce, djecu i mlade. Predavač i voditelj Stres managementa za pilote kadete i instruktore letenja u okviru Zrakoplovne psihologije, sudionik niza međunarodnih konferencija i simpozija na temu Leadership and Psychology, te Human Factors. Dugogodišnji stalni predavač za Antistres program i Psihološki trening u Programu unapređenja menadžera (PUMA) u poslovnoj školi Hrvatske udruge poslodavaca, te u poslovnim školama za menadžere «Delfin» (Developing Effective Leadership For Inovation) i Cotrugli Business School (CBS). Niz godina voditelj Sportske sekcije Hrvatsko-japanskog kulturnog i gospodarskog društva, glavni urednik stručne biblioteke «Do» za pitanja istočnjačke filozofije i kulture borilačkih vještina, u kojoj je objavljeno

devet knjiga..

 

Iva Hladnik & Andrzej Woźniak

TOUCH AND MOVE – CONTACT IMPROVISATION

12 – 15 Kolovoz 2018

Touch and move

Budući da dodir ima jednu od ključnih uloga u kontaktnoj improvizaciji, istraživat ćemo kako može inspirirati individualni pokret tijela istovremeno stvarajući promjenjive dijaloge između osoba koje se kreću. Rad s osjetilom dodira složen je i izrazito zanimljiv i osobi koju se dodiruje i onoj koja dodiruje. To ćemo iskoristiti kao osnovu, ali i kao referentnu točku pri dijeljenju težine, te time omogućiti veći zalet i ohrabriti smione pothvate u zraku. Primjenom tehnike te razigranošću i improvizacijom istraživat ćemo interakciju s gravitacijom i zaletom pri kotrljanju, zaustavljanju, padanju i letenju. Obratit ćemo posebnu pažnju na obrasce kretanja u prostoru iza nas i naglavačke u svim mogućim smjerovima. Pri stvaranju sigurnog okvira u kojem se granice strogo poštuju istraživat ćemo dinamički raspon u okviru različitih polarnosti kako bismo pronašli nove prostore i veze u plesu nastalom iz dodira.

Polaznici će moći proći kroz vlastiti proces učenja u skladu sa svojom razinom iskustva. Dobrodošli su i početnici i napredni polaznici.

 

Sanna Myllylahti

I WILL TELL YOU WHEN I AM READY – Searching for the space of being in creating meaning

16 – 19  Kolovoz 2018

Sanna Myllylahti je međunarodno priznata koreografkinja, plesačica i pedagoginja. U njezinom radu inspirirana je i fokusirana na organske i prirođene načine kretanja – često zaboravljene svakodnevnim rutinama i usađenim navikama.  Cilj je ponovno otkriti prirodno instinktivno tijelo; biti reaktivan, prisutan i sposoban prilagoditi se okruženju.
Autorskim radom se bavi od 1995. godine, a kritičari njezina djela opisuju kao ‘iznenađujuća’, ‘ljudska’, ‘filozofska’, ‘apsurdna’, ‘duhovita’ i ‘fizički privlačna’. 
Sanna predaje suvremenu plesnu tehniku i kompoziciju na nekoliko plesnih akademija u Europi i Aziji.  Održava radionice za profesionalne plesače te surađuje s brojnim festivalima i plesnim kompanijama.

 

REĆI ĆU TI KADA BUDEM SPREMNA

Na ovoj radionici radi se na koreografskim pitanjima koja su se pojavila tijekom njezina nedavnog rada na solo izvedbi.

Pokret mi je izuzetno zanimljiv, kao i njegova sposobnost transformacije prostora i stanja, i fizički i metaforički.

Kako do toga dolazi, kako stvaramo prostor? Kako nešto postane Nešto? Kako stvoriti prostor koji omogućava pojavu značenja? Kako se ideje materijaliziraju, postaju tijela (nečega)?
Kako započeti umjetnički proces? Kako njegovati taj proces?

Htjela bih podijeliti neka od tih pitanja sa sudionicima radionice. Tijekom radionice ta će se pitanja istraživati kroz praktične vježbe kompozicijskih okvira, materijala i konteksta.

Predlažem svim sudionicima da sa sobom donesu vlastiti materijal (za pokret), umjetničke ideje i pitanja, u nadi da će radionicu smatrati mjestom za razmjenu i zajedničko učenje.

 

STREAM ZADAR 2018.
Studio address:
Kralja Držislava 10, Zadar

Kontakt: stream.zadar@gmail.com

Smještaj u povoljnom hostelu se nalazi blizu studija i starog grada. Za sva dodatna pitanja slobodno nam se obratite.

NEWSLETTER