Fanny&Alexander: HIM

Fanny&Alexander: HIM

Produkcija: E/Fanny&Alexander s Marcom Cavalcolijem
Dramaturgija: Chiara Lagani
Režija: Luigi de Angelis
Promidžba: Ilenia Carrone

Trajanje: 75 min

HIM

Film o Čarobnjaku iz Oza prikazuje se na velikom platnu koje se nalazi na pozornici. Ispod njega, u središtu pozornice, figura malog diktatora – dirigenta koji je opsjednut filmom i koji ga neprestano sinkronizira, sebi pripisuje sve uloge i sav zvuk: glasove, glazbu i zvučne efekte. Komičnost proizlazi iz nemogućnosti da se sve sinkronizira i, slijedom toga, nužnosti da svaki puta odabere dijelove i situacije kojima treba dati glas. Kao da kroz malog diktatora-dirigenta govori film. Savršeno prilagođava svoj glas svakom liku i događaju u filmu, u odličnoj izvedbenoj mješavini u kojoj se s jedne strane veličaju događaji, scene i riječi iz filma, a s druge strane nudi živost kazališnih modaliteta i ritmova.

U predstavi HIM, ono što vidimo jednostavno je onoliko koliko je i kompleksno, kovitlajuće i asimetrično, ako želimo znati više o formi koju gledamo. Na stražnjem zidu možemo gledati Čarobnjaka iz Oza Viktora Fleminga. Na praznoj pozornici nalazi se samo jedan glumac, na koljenima – Marco Cavalcoli. Pred njim, na podu, nalazi se malo računalo. Ondje je i (ili prije svega) čarobnjak iz Oza, taj poznati varalica za djecu, za djecu kao što smo svi mi.

A tko može biti, na jeziku umjetnika Fanny & Alexander, taj princ varalica, taj djetinjasti, poremećeni čarobnjak ako ne Hitler, On? Svođenjem zločinca na lika iz burleske, ovaj Hitler koji predstavlja suprotnost Dorothinoj čistoći više nije Hitler, već dokazani majstor, on je Marco Cavalcoli. On je čarobnjak u svakom smislu, on vodi igru – čežnje za domom i bijega od kuće, zločinačke žudnje i pokajanja (na koljenima). Naš pravi dom, kaže on, ono je što postanemo u odrasloj dobi kada, kao Dorothy, ostanemo bez doma.

 

Datum igranja
Vrijeme igranja
Lokacija
Petak, 23.08.2019.
21:00
Velika dvorana KLZ
Vrsta ulaznice Cijena Rezerviraj
Redovna
35 kn Rezerviraj ovdje

NEWSLETTER