STREAM 2019 radionice

Radionice za plesače, glumce i performere
6 – 18 kolovoz 2019

IVA HLADNIK & MATEA BILOSNIĆ
PLAYFUL PRINCIPLES
6 – 9 kolovoz  2019

Tijekom ove radionice istražit ćemo prostor u kojem se dodiruju i isprepliću kontakt improvizacija i partnering. Posebnu pažnju posvetit ćemo podubljivanju uzemljenosti tijela, istraživanju prostora iza naših leđa, te pricipa spirala. Detaljnije ćemo se baviti različitim odnosima plesa u paru, sa i bez razmjene težine partnera.

Radionica je zamišljena kao zabavno i bogato plesno iskustvo, potiče kreativnost u plesu i rad na improvizaciji te je otvorena kako za početnike tako i za napredne plesače koji već posjeduju osnovne vještine kontakt improvizacije i/li partneringa.

Iva Hladnik se godinama bavi suvremenim plesom te surađuje s različitim domaćim koreografima i kolektivima. Plesno se školuje u plesnom studiju Atena Kiline Cremone, Učilištu Zagrebačkog Plesnog Ansambla te Eks-sceni kao i kroz niz radionica u zemlji i inozemstvu. Od 2013. do danas deatljnije uči kontakt improvizaciju sa Danielom Wernerom i Joergom Hassmannom u sklopu njihovog višegodišnjeg edukativnog programa u Berlinu. Predano, s puno ljubavi i veselja podučava satove yoge i kontakt improvizacije.

Matea Bilosnić, rođena u Zadru, plesom se počinje baviti kod Sanje Petrovski u Zadarskom plesnom ansamblu. Studira na internacionalnoj akademiji Salzburg Experimental Academy of Dance. Djeluje u Zagrebu gdje gostuje u projektima Zagrebačkog plesnog ansambla, Studia za suvremeni ples, Bad. co-a, Petre Hrašćanec, Saše Božića, Ksenije Zec i Marie Jerez. Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu radila je kao vanjska suradnica za scenski pokret na katedri glume. Dvije godine radi u  En Knap Groupu u Ljubljani gdje surađuje s renomiranim koreografima: Joseph Nady, Kathleen Fisher ( Trisha Brown dance company), Guy Nader & Maria Campos. Kao koreografkinja u dramskim predstavama surađuje s Kazalištem Marina Držića u Dubrovniku, Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu i Kazalištem Trešnja u Zagrebu. Otkad se pridružila Zadarskom plesnom ansamblu do danas stalna je članica i suradnica ansambla gdje radi kao pedagoginja, izvođačica, koreografkinja i fotografkinja. Dio je organizacijskog tima Monoplay-festivala sola i Stream Zadar edukativne platforme.

 

GRGUR KOVAČIĆ
PRINCIPLES OF SAFE MOVEMENT
6 – 9 kolovoz 2019

Ova teoretsko praktična radionica je nastala na temelju koncepata, tehnika i znanja koje kineziolog Grgur Kovačić svakodnevno koristi u praksi s ciljem poboljšanja tjelesnih sposobnosti, prevenciji ozljeda i otklanjanja bolnih stanja. Cilj radionice je učenje praktičnih principa kondicijskog i korektivnog treninga koji će vam omogućiti siguran i efikasan način za ostvarivanje napretka u snazi, jakosti, stabilnosti, pokretljivosti, izdržljivosti, otpornosti i izlasku iz bolnih stanja. Uz osnovne kondicijske vježbe učit će se i korektivni protokoli za najčešća bolna stanja prema regijama tijela. Znanja koja steknete moći ćete odmah upotrijebiti kao pomoć sebi i ljudima oko vas. Radionica je namijenjena plesačima, sportašima, trenerima, fizioterapeutima i osobama s iskustvom u treningu.

Grgur Kovačić je magistar kineziologije u kineziterapiji, trenutno na Postdiplomskom doktorskom studiju Kineziologija, gdje se bavi istraživanjima u području kineziterapije i motoričke kontrole. Do sada je predavao i objavljivao znanstvene radove na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija u području kineziologije i kineziterapije. Zbog iznimnog interesa u području rehabilitacije ozljeda i bolnih stanja upisuje Hrvatsku akademiju osteopatije i postaje član Hrvatskog društva osteopata. Dodatno se educira na prestižnim međunarodnim tečajevima i seminarima u području rehabilitacije (NeuroKinetic Therapy® master practitioner, P-DTR, ANF Therapy®, Emmett Therapies i dr.). Suosnivač je centra za sportsku pripremu „Proprio Centar“ u Zadru, gdje radi kao direktor i kineziterapeut. Povremeni je član Zadarskog plesnog ansambla.

 

HANNA HEGENSCHEIDT
KLEIN TEHNIKA ™
10 – 14 kolovoz 2019

Tijekom radionice naglasit ćemo ideju kretanja iz najdubljeg strukturnog i energetskog tkiva, odnosno kosti. Ispreplitanjem teorije i prakse radit ćemo na mišićima koji pružaju dubinsku potporu držanju: velikom slabinskom mišiću, tetivama, mišićima dna zdjelice i vanjskim rotatorima. Radit ćemo na tjelesnom razumijevanju načina na koji ti mišići poravnavaju i povezuju kosti, čime se postiže snaga i učinkovitost pokreta.

Klein tehnika™ je edukacija i ponovna edukacija pokreta koja može biti temelj za mnoge stilove kretanja, od improvizacije do sporta, ali i za opće zdravlje tijela u svakodnevnim pokretima. Susan Klein počela ju je razvijati u New Yorku 1972. godine i otada ima veliki utjecaj na suvremeni ples u New Yorku i diljem Europe.

Hanna Hegenscheidt živi u Berlinu od 2005., gdje radi kao koreograf, predavač i izvođač. Certificirani  je analitičar pokreta (CMA) prema Labanovoj analizi pokreta i certificirani predavač Klein tehnike™. Dugi niz godina školovala se kod Susan Klein i Barbare Mahler u New Yorku. Od 1998. podučava pokret i ples u New Yorku i Njemačkoj (Susan Klein School of Dance and Movement Studies, Trisha Brown Studio, Sasha Waltz & Guests, Meg Stuart, HZT Berlin, Studio LaborGras, Tanzfabrik itd.). Njezine koreografije predstavljene su na raznim mjestima i manifestacijama (Tanztage (Berlin), Sophiensaele (Berlin), Kampnagelfabrik (Hamburg), fabrik (Postdam), Villa Warsaw (Varšava), DTW i WET (New York) i dr.). U 2011. osnovala je svoj studio, studio 142, u kulturnom centru Kunstquartier Bethanien u berlinskoj četvrti Kreuzberg, gdje svakodnevno održava satove.

 

FRANCESCO SCAVETTA
SURPRISED BODY
15 – 18 kolovoz  2019

Već sam naziv, Iznenađeno tijelo, za mene definira metaforički prostor − slika tijela u stalno pripravnom stanju, koje može iznenaditi samo sebe i koje bježi od uobičajenog dnevnog tijela i od bilo kakve rutine. Tijelo koje je više usmjereno na reagiranje nego na djelovanje. Reakcija nas tjera da izbjegavamo umne pristupe. Kroz strukturirano mnoštvo vježbi, gdje se kombiniraju vježbe na tlu, praktične vježbe, tai chi chuan i sekvence pokreta, pažnja je usmjerena na centriranje i gravitaciju, na buđenje unutarnjih i vanjskih potpornja, a istovremeno se omogućava izolacija udova i niz pokreta.

Istražit ćemo kako plesne fraze mogu biti destrukturirane i transformirane tako da se tretiraju kao izgovorene fraze, kako pokreti mogu biti izolirani kao „riječi” i upotrijebljeni za stvaranje novih fraza. Ono slučajno u frazama stvara se improvizacijama ili kompozicijom te se pokušavaju iskoristiti čak i djelići pokreta kao „slogovi” da bi se stvorili novi pokreti.

„Vjerujem da je u plesu puno važnije moći zaboraviti nego zapamtiti.”

Rođen u Italiji, Scavetta je studirao na Nacionalnoj plesnoj akademiji u Rimu. Diplomirao je kazališne i i izvedbene umjetnosti, a završio je i poslijediplomski studij iz komunikologije. Osnivač je centra za izvedbene umjernosti Vitlycke (Švedska). Svoj ugled na međunarodnoj plesnoj sceni Scavetta duguje svojim izrazito domišljatim djelima, zaigranom humoru i subverzivnoj inteligenciji. Njegov ansambl je na samom vrhu nordijske plesne scene. U Oslu je 1999. zajedno s Gryem Kipperbergom osnovao plesni ansambl Wee, a otad je predstavio 22 djela. Izrazito je aktivan diljem svijeta, gostovao je u 37 zemalja u Europi, na Bliskom istoku, u Aziji, Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi. Scavetta je održao radionice, među ostalima, na akademijama P.A.R.T.S./Bruxelles, IMPULSTANZ/Beč, Henny Jurriëns Foundation/ Amsterdam, SEAD/Salzburg Experimental Dance Academy i Greenwich Dance/ London te na mnogim plesnim/kazališnim festivalima u 44 zemlje diljem svijeta.

NEWSLETTER