MATEA BILOSNIĆ: AB OVO

Triptih
Ab Ovo

ČIN 1
Worker

Kako nastaje umjetničko djelo? Koliko vremena treba? Koliko truda ulažete? Kako ljudi doživljavaju vaš rad? Jaje, simbol rođenja, novog života, kreacije svemira, svojim prirodno savršenim oblikom predstavlja početak. Početak umjetnosti. Ideja. Života. Tebe. Mene. Umjetnik predstavlja meditativne akcije lijevanja gipsanih jaja i gradi veliku instalaciju koja se, kako se jaja množe i ispunjavaju prostor oko sebe, gotovo pa rekurzivno povećava. Daje uvid u umjetnički proces, opsesivnost, uzbuđenje i naporan rad. Performans je zamišljen kao događaj koji traje, u kojemu umjetnik strpljivo tijekom dana izrađuje jaja i završava proces do kraja večeri, kada se instalacija privodi kraju.

Trajanje: 8:00 – 22:00 (pauza od 13:00 – 17:00)
Autor: Naonar
Fotografija: Vedran Husremović
Vizualni identitet i kostim: Naonar

ČIN 2
Klown

U nesigurno doba u stvaranju tražimo odgovor i smjernice.

Kada „normalno“ više ne postoji, jedino što ostaje i jedino što imate ste vi sami.

Klown proizlazi iz tog trenutka, iz suprotstavljanja.
Klown je zamišljen kao samozvani kabaret 21. stoljeća sa samo jednim izvođačem.

Izvođačica, Matea Bilosnić, utjelovljuje ulogu Klowna – „neo-klauna“, vlastitu projekciju koja govori, pleše i pjeva gotovo nalik pajacu/klaunu, izvodeći sve trikove koje skriva u rukavu.

Miješajući različite žanrove i načine izvođenja, vodi nas na putovanje koje podsjeća na nečiji youtube kanal – nasumičnost s tek ponešto, ili bez imalo smisla i smjera, fragmenti informacija, slika, glazbe i videozapisa koji čine našu svakodnevicu u virtualnom i „stvarnom“ svijetu. U tom youtube svijetu mogućnosti neke su teme prisutnije od drugih, a one obuhvaćaju bavljenje mentalnim zdravljem pojedinca, političko pozicioniranje umjetnika u svijetu, i vječnu potragu za smislom.

Autorica i izvođačica: Matea Bilosnić

Glazba, tekst i kostim: Meteo

Dramaturgija: Hrvoje Korbar

Scenografija i vizualni identitet: Naonar

Asistentica: Patricia Gospić

Fotografija: Srđan Babić

Posebne zahvale: Zagrebačkom plesnom centru, Ivani Vuković, Damiru Šimunoviću Šimunko, Koraljki Begović, Ladi Petrovski Ternovšek i Nikolini Rafaj

ČIN 3
Host

Host dočekuje i poziva publiku na dinamični i transformativni dijalog koji se odvija za vrijeme slavljeničke večere. Započevši jednostavnom grupnom meditacijom, Host vodi publiku na putovanje ranim djetinjstvom i njihovim prvim susretom s jajetom. Nakon postizanja potrebnog meditativnog i kontemplativnog stanja uma, služi se dugo-očekivana večera. Host je, između ostalog, stalno prisutan za vrijeme performansa koji mu prethode te pokušava u istima naći fundamentalne odgovore, dok značenje Hostu pripisuje publika sama. Host nam, pak, pruža materijal za nadolazeću diskusiju.

Autorica i izvođačica: Patricia Gospić
Fotografija: Meteo

Ab Ovo je kolaborativni triptih čije se polazište nalazi u simbolizmu jajeta i njegove transformativne moći. Tri su predstavljene vizije: jaje kao početak, jaje kao potencijal za transformaciju, i jaje kao sredstvo konzumacije.

Produkcija: Meteo i Monoplay festival 2020

Datum igranja
Vrijeme igranja
Lokacija
Utorak, 25.08.2020.
21:00
Vrsta ulaznice Cijena Rezerviraj
Redovna
Rezerviraj ovdje

NEWSLETTER