PLESNI FILM

Vrijeme: 28.08.2020., 18:30

 

ZADARSKI PLESNI ANSAMBL
PLESNI FILM
senza tempo composition no. 1

Koncept i režija: Sanja Petrovski

Izvedba: Zadarski plesni ansambl
Snimatelji: Matea Bilosnić, Tomislav Kraljević Shome, Igor Petrovski
Montaža: Matea Bilosnić

 

U ranu zoru, u savršenom miru I bez publike, Zadarski plesni ansambl izveo je prostorni performans koji je poslužio kao podloga za kratki film kojim se pod posebnim uvjetima 2020. godine obilježio Međunarodni dan plesa u Zadru. Zadar, grad duge tradicije plesne umjetnosti, pridružuje se dosljedno od 1999. godine obilježavanju ovog, zaljubljenicima plesa, važnog datuma. Zadarski plesni ansambl ove godine respektirajući situaciju u kojoj se nalazi cijela zemlja, pripremio je kratki film kao homage gradskim prostorima koji čine ovu lokalnu zajednicu posebnom. Veliki prostor zadarske rive ispunili su plesači tjelesnim instalacijama u maniri site specific teatra. Izlazeći van okvira kazališta i zatvorenih prostora, ples je dobio novu dimenziju kroz skladne kompozicije tijela i pokreta, kamena i mora. Čistim i jednostavnim izrazom tijela, nenametljivo i u skladu s prostorom, pokret i ples ispunili su i zavladali živom scenografijom “najlipše rive na svijetu”. Publike koja bi imala prilike vidjeti kako izgleda umjetnička intervencija u povijesni i suvremeni ambijent grada, nije bilo.

 

con tempo composition no. 2

Koncept: Matea Bilosnić
Izvedba: Zadarski plesni ansambl
Snimatelji: Matea Bilosnić, Tomislav Kraljević Shome, Igor Petrovski
Montaža: Matea Bilosnić

 

Još jedna prepoznatljiva zadarska lokacija poslužila je kao otvorena pozornica Zadarskom plesnom ansamblu, u vrijeme dok su zatvorene plesne dvorane, kazališta I café barovi. Trg 5 bunara nastao je 1574. godine u vrijeme obrane od turske vojske kada je pokriven obrambeni jarak sa zapadne strane bastion iskopan u srednjem vijeku. Na njegovom mjestu nastala je cisterna za pitku vodu s pet ukrašenih vijenaca – bunara. Godinama od vitalne važnosti za sam Grad, vremenom gube svoju funkciju opskrbe vodom I ostaju kao vrlo posjećena znamenitost koja obogaćuje estetsku, povijesnu I turističku vrijednost Zadra. Rad je nastao početkom svibnja 2020. godine u doba pandemije korona virusa, praznog grada I plesa na čekanju. Vizualno se oslanja na performanse I predstave Ansambla vezane za prostor Trga 5 bunara. Prvi performans je nastao 2001. U sklopu međunarodnog projekta Digging the Chanell. 2002. Po sličnom modelu nastaje performans Iskoreografirana tijela na Trgu 5 bunara, a predstava Priča o nečistim poslovima 2006. Igra na desetom Zadru snova.

Projekti su podržani od strane Zaklade “Kultura nova”

 

PULSAR

Autorica, koreografkinja, redateljica, izvođačica: MARTINA NEVISTIĆ
Dramaturška potpora i narativ: IVANA SLUNJSKI
Snimanje: NEVEN PETROVIĆ
Montaža: MIRO MANOJLOVIĆ
Glazba: VIŠESLAV LABOŠ
Grafičko oblikovanje: SARA PAVLEKOVIĆ PREIS
Prijevod: ANAMARIJA JANDRAŠEK
Produkcija: UPPU Puls 2019.
Realizirano uz potporu: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, KinoKlub Zagreb i Galerija Greta.

Plesni eksperimentalni film Pulsar tematski se oslanja na svemirska prostranstva i njima blisku problematiku znanstveno-fantastičnih ostvarenja, nadahnjujući se književnim i filmskim klasicima toga žanra. Koreografsko promišljanje tijela koje se prilagođava promijenjenim fizikalnim uvjetima, drukčijim gravitacijama i nepoznatim biosferama potaknuto je fizičkim karakteristikama i ponašanjem pulsara, kojima je svojstveno brzo rotiranje, spiralno kretanje, stezanje, pulsiranje.

Plesni vokabular uzima u obzir postav tijela i mehanizme njegova pokretanja u izmijenjenim okolnostima te koreografske i montažne odluke u vezi s kompozicijom pokreta, odnosno slike, montažnim prijelazima, percepcijom vremena i prostora i drugo. Imajući u vidu distopijske projekcije kojima znanstvena fantastika obiluje, neprekidno naglašeno događanje dovodi se u odnos s napuštenim prostorima i tijelima, čiji sraz oblikuje mogući smjer narativnog imaginiranja.

S obzirom na eksperimentalni karakter Pulsara, tijek zbivanja ne konkretizira se klasičnom fabulom, već sadržajem i atmosferom sugerira moguće čitanje. Narativ s poetsko-filozofskom potkom, u obliku unutarnjeg monologa lika, sugerira naracijske rukavce koji bi se mogli razviti u zasebne filmske priče, ostavljajući ih u začecima i navodeći na promišljanje današnjeg načina življenja opterećenog imperativom uspjeha i zasićenog vizualnim podražajima kao kapitalistički promišljenim atakom na potrošača, što lako može skliznuti u apokaliptična bespuća.

Datum igranja
Vrijeme igranja
Lokacija
25.08.2020.
18:30

NEWSLETTER