Srijeda na 12. Monoplayu: novi solo Roberte Milevoj i diplomski radovi mladih plesnih umjetnica

Zadar, 26. kolovoza – Treći festivalski dan donosi novi plesni solo plesačice i koreografkinje Roberte Milevoj, ROB3RTA, treći u nizu njenih solo radova (Roberta, Roberta (2010) i Opet Roberta (2013).

U dosadašnjem stvaralaštvu, autorica se bavila propitivanjem odnosa između izvedbe i koreografije kao mjesta susreta prirodnog emotivnog iskustva s umjetnim prostorom izvedbe. U okviru ovog projekta autoricu primarno interesira analiza kapaciteta vlastitog izvođačkog tijela, kapaciteta koji su nužno uvjetovani unutarnjim sadržajima, a pri čemu se kao centralno pitanje nameće – na koji način osobni emotivni doživljaji, sjećanja i unutarnji monolozi mogu postati uporištem za solo izvedbu te kako obilježja vlastite (ženske) prirode mogu uvjetovati drugačije poetske pristupe plesnom materijalu i koreografiji. Predstava ROB3RTA bit će izvedena u sklopu projekta MONOdeskripcija, koji se već drugu godine zaredom provodi u suradnji s Centrom za audiodeskripcije iz Zagreba – izvedba će, naime, biti prilagođena za slijepe i slabovidne. Izvedba sola ROB3RTA na rasporedu je u 21 sat u Kazalištu lutaka Zadar. Nakon izvedbe, održat će se ART&COOLiranje – razgovor umjetnice s publikom.

Prije toga, od 19 sati u istom će prostoru biti izvedeni diplomski radovi triju mladih plesnih umjetnica koje su nedavno diplomirale na Odsjeku plesa Akademije dramskih umjetnosti: Ariana Prpić izvest će Solo za kupaonu, Tea Maršanić Dobro je (za)sada, a Viktoria Bubalo Mogla bih ovdje zauvijek ostati. Uvrštenje ovih izvedbi u glavni festivalski program za cilj ima pružanje podrške te osiguranje bolje vidljivosti i pozicioniranje unutar domaće plesne scene.

Program danas započinje već u 18 sati u Kazalištu lutaka Zadar kada će biti održana prezentacija rezidencije Do it wothout yourself Luke Švajde I Thea Liveseya.

Monoplay traje do 28. kolovoza u Zadru i u potpunosti je prilagođen epidemiološkoj situaciji uz poštivanje svih preporuka i mjera. I ove godine festival uključuje MONOazu, projekt koji se u suradnji s barom Botaničar iz Zagreba održava u crkvi Sv. Dominika. U MONOazi će tijekom festivala biti prikazane izložba Ane Jagić i instalacije Bojana Gagića, Ivana Lušičića Liika i Antonie Dorbić. Glazbeni program večeras uključuje DJ set Luke Švajda.

Ulaznice za sve izvedbe mogu se  rezervirati online putem e-maila info@monoplay.eu. Cijena ulaznica za glavni program iznosi 35,00 kn, mogu se kupiti prije izvedbi na blagajni Kazališta lutaka Zadar, a ulaz za sve ostale programe je slobodan. S obzirom na ograničen broj mjesta, preporučuje se rezerviranje ulaznica unaprijed.

NEWSLETTER