STREAM Zadar 2020
06.-23.08.2020.

Hanna Hegenscheidt
Klein TechnikaTM

06. – 10.08.2020.

Sveobuhvatno istraživanje Klein tehnikeTM
Tijekom radionice naglasit ćemo ideju kretanja iz najdubljeg strukturnog i energetskog tkiva, odnosno kosti. Ispreplitanjem teorije i prakse radit ćemo na mišićima koji pružaju dubinsku potporu držanju: velikom slabinskom mišiću, tetivama, mišićima dna zdjelice i vanjskim rotatorima. Radit ćemo na tjelesnom razumijevanju načina na koji ti mišići poravnavaju i povezuju kosti, čime se postiže snaga i učinkovitost pokreta.

Klein tehnikaTM je edukacija i ponovna edukacija pokreta koja može biti temelj za mnoge stilove kretanja, od improvizacije do sporta, ali i za opće zdravlje tijela u svakodnevnim pokretima. Susan Klein počela ju je razvijati u New Yorku 1972. godine i otada ima veliki utjecaj na suvremeni ples u New Yorku i diljem Europe.

Hanna Hegenscheidt živi u Berlinu od 2005., gdje radi kao koreograf, predavač i izvođač. Certificirani je analitičar pokreta (CMA) prema Labanovoj analizi pokreta i certificirani predavač Klein tehnikeTM. Dugi niz godina školovala se kod Susan Klein i Barbare Mahler u New Yorku. Od 1998. podučava pokret i ples u New Yorku i Njemačkoj (Susan Klein School of Dance and Movement Studies, Trisha Brown Studio, Sasha Waltz & Guests, Meg Stuart, HZT Berlin, Studio LaborGras, Tanzfabrik itd.). Njezine koreografije predstavljene su na raznim mjestima i manifestacijama (Tanztage (Berlin), Sophiensaele (Berlin), Kampnagelfabrik (Hamburg), fabrik (Postdam), Villa Warsaw (Varšava), DTW i WET (New York) i dr.). U 2011. osnovala je svoj studio, studio 142, u kulturnom centru Kunstquartier Bethanien u berlinskoj četvrti Kreuzberg, gdje svakodnevno održava satove.


Aleksandra Janeva Imfeld

The Dots Method

12.-15.08.2020.

Praksa istraživanja pokreta Aleksandre Janeve Imfeld
Točke je metoda koja prepoznaje i nastoji izbjegavati uobičajenu organizaciju, ritam, navike i slijed naše improvizacije te tako iznova pokreće tijelo na neočekivan način. Tijelo će se koristiti kao prostor, a „točka“ kao njezin „autor“ unutar tog praznog prostora. Radit ćemo na istraživanju jednostavnih ideja o promjeni fokusa iz dijelova tijela kao onih koji pokreću pokret, do onih preciznih točki koje se nalaze bilo gdje unutar tijela koje zaista iniciraju taj isti pokret. Koriste se razne vježbe koje služe za stjecanje povjerenja za donošenje odluka o točnom vremenu/trenutku. Fokus je na promatranju donesenih odluka, komponiranju i odlučivanju o tome što slijedi, ne promatrajući pritom ništa kao pogrešnu odluku. Ključan doprinos daljnjim impulsima/ nagonima jest razumijevanje vrlo brzog aller-retoura, odnosno odnosa između odluka koje tijelo donese i povratne informacije koju nam ono šalje.

Aleksandra Janeva Imfeld rođena je u Makedoniji. Završila je Školu za suvremeni ples Ane Maletić u Zagrebu, a ples u Bruggeu i Lieru u Belgiji. 1998. godine bila je studentica DanceWEB-ove stipendije u Beču, a u New Yorku je bila stipendistica u The Jennifer Muller Company. 2012. završila je postdiplomski program a.pass (napredni studij za performanse i scenografiju) u Bruxellesu, gdje je razvila metodu rada „konektor“ za kolektivno autorstvo i koristi je u svim svojim radovima. Aleksandra je bliska suradnica BADca iz Zagreba. Radila je s Ismaelom Ivom, System Castafioreom, Briceom Lerouxom, Davidom Hernandezom i mnogim drugima. Jedna je od suosnivačica Nomadske Plesne Akademije i Nomadske Plesne Akademoije Hrvatska. Gostujući je profesor na SNDO – Amsterdam i Plesnoj akademiji u Zagrebu.

Kao koreograf surađivala je Studiom za suvremeni ples,Tras kolektivom,BAD co,Tala plesnim centrom,IMRC-om i mnogim drugima.


Grgur Kovačić

Principi sigurnog pokreta

16. – 19.08.2020.

Ova teoretsko praktična radionica je nastala na temelju koncepata, tehnika i znanja koje kineziolog Grgur Kovačić svakodnevno koristi u praksi s ciljem poboljšanja tjelesnih sposobnosti, prevenciji ozljeda i otklanjanja bolnih stanja. Cilj radionice je učenje praktičnih principa kondicijskog i korektivnog treninga koji će vam omogućiti siguran i efikasan način za ostvarivanje napretka u snazi, jakosti, stabilnosti, pokretljivosti, izdržljivosti, otpornosti i izlasku iz bolnih stanja. Uz osnovne kondicijske vježbe učit će se i korektivni protokoli za najčešća bolna stanja prema regijama tijela. Znanja koja steknete moći ćete odmah upotrijebiti kao pomoć sebi i ljudima oko vas. Radionica je namijenjena plesačima, sportašima, trenerima, fizioterapeutima i osobama s iskustvom u treningu.

Grgur Kovačić magistar je kineziologije u kineziterapiji, trenutno na Postdiplomskom doktorskom studiju Kineziologija, gdje se bavi istraživanjima u području kineziterapije i motoričke kontrole. Do sada je predavao i objavljivao znanstvene radove na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija u području kineziologije i kineziterapije. Zbog iznimnog interesa u području rehabilitacije ozljeda i bolnih stanja upisuje Hrvatsku akademiju osteopatije i postaje član Hrvatskog društva osteopata. Dodatno se educira na prestižnim međunarodnim tečajevima i seminarima u području rehabilitacije (NeuroKinetic Therapy® master practitioner, P-DTR, ANF Therapy®, Emmett Therapies i dr.). Suosnivač je centra za sportsku pripremu „Proprio Centar“ u Zadru, gdje radi kao direktor i kineziterapeut. Povremeni je član Zadarskog plesnog ansambla.

Julyen Hamilton
Stvaranje plesova: pitanje PROSTORA

20. – 23.08.2020.

Julyen Hamilton dubinski istražuje stvaralački čin i potrebnu popratnu tehniku koja ga olakšava. Kroz svoju viziju tehnike promišlja o tome kako se nešto stvara i kako funkcionira te kako se znanje, iskustvo i intuicija mogu upotrijebiti na način koji svakome od nas pomaže u kreaciji.Prirodno ulazi u svjetove fiziologije, filozofije, kulture, mašte i budućnosti.

Radionica razmatra i koristi suštinsku prirodu PROSTORA u kojemu se koreografija i ples mogu napraviti i izvesti. Zalazi u teme radijalnog i kartezijanskog prostora i načine na koji njihov suodnos utječe na tijelo u pokretu i kazališni prostor u kojemu se izvođač i publika sreću.

Vrijeme, prostor, dramaturgija, glazba i glas posljednjih su godina kompozicijski elementi na koje se najviše obraća pozornost. Oni proizlaze iz iskustva plesača koji stvara i organizira materijal neposredno pred publikom.

Ovladavanje tijelom i „progovaranje“ njime u prostoru, vremenu i pokretu osnove su svakog zadatka – tjelesna koordinacija i odnos prema materijalu koji se stvara te zatim dijeli u izvedbi.

Sposobnost Julyena Hamiltona da prodre u samu srž osnovnih principa, kao i način na koji ih prenosi omogućava plesačima različitog spektra i iskustva da se uključe u njegovu metodologiju.

JULYEN HAMILTON je plesač/ koreograf/ pjesnik/ učitelj/ glazbenik. Stvara i izvodi širem svijeta već 40 godina. Rođen je i odrastao u Engleskoj, a 1970ih godina karijeru počinje u Londonu, za vrijeme radikalnog eksperimentiranja. Od tada se smatra pokretačem inovativnog performansa. Njegov se rad bazira na improvizaciji: na licu mjesta sastavlja plesni materijal, kao i tekstove koji ga često prate. U svojoj plesnoj kompaniji Allen’s Line usmjerava plesače i dizajnere rasvjete da stvaraju i izvode na jednaki način, neposredno. S istom kompanijom izvodi predstavu B U R S T ! u Bruxellesu, Berlinu, Parizu, Rimu i cijeloj Francuskoj. Od 80ih stalno nastupa i usko surađuje s ponajboljim glazbenicima u Europi. Osnovao je i izdavačku kuću BLUEDOG PUBLISHING koja se bavi DVD video produkcijom njegovih performansa.

Prvi CD s poezijom/glazbom The Edge of Letters izdao je 2011. godine, a 2018. u suradnji s basistom Wilbertom De Joodeom objavljan je album Jack Gets Out of Prison.

Adresa studia: Ulica Kralja Stjepana Držislava 10
23000 Zadar
Kontakt: stream.zadar@gmail.com

Povoljan smještaj u hostelu u blizini studija i centra grada.

Za sva dodatna pitanja slobodno nam se obratite

NEWSLETTER